S Y S T E E M T H E R A P I E  I /H  P E R I P A R T U M

O M S C H R I J V I N G

  • Dag 1: systemische technieken

    Zwangerschap & ouderschap-in-wording zijn zeer gelaagde thema’s en lenen zich bij uitstek om systemisch te werken. Systemische hulpverlening gaat over het werken met de contexten & relaties waarin mensen leven en waarin moeilijkheden zich kunnen voordoen. De emotionele kwetsbaarheid in de perinatale periode kan vanuit verschillende contexten verruimd worden en heeft vaak ook impact op de verschillende relaties. Tijdens deze opleidingsdag neem ik jullie hier graag in mee. Adhv. casussen en concrete methodieken bekijken we hoe de moeilijkheden waarmee jonge ouders komen relationeel te vertalen zijn en hoe de verschillende contexten kunnen worden binnengebracht in de begeleiding. De opzet is een interactieve opleidingsdag waarbij je aan de hand van het oefenen met een aantal methodieken voeling kan krijgen met het systemisch werken. We verkennen hoe een aantal systemische basisprincipes geïntegreerd kunnen worden in jouw praktijk. Werkvormen die aan bod kunnen komen zijn oa. Duplo, perinataal genogram, associatiekaartjes, sociale cirkels… de verschillende facetten van de beleving van het pril ouderschap krijgen daarbij de nodige ruimte.

  • Dag 2 en dag 3: EFT

    Deze dag gaat over EFT-relatietherapie met koppels in de perinatale fase van het jonge gezin. We staan stil bij de specifieke kenmerken van mogelijke relatieproblemen die kunnen ontstaan in deze fase - de zwangerschap en de geboorte van een kind - en hoe je deze kan begrijpen vanuit een hechtingsperspectief. Deze kwetsbare fase kenmerkt zich door een grotere nood bij beide partners aan steun bij elkaar. De kans op het ontstaan van mogelijke hechtingskwetsuren in de relatie is daardoor groter. Behalve het bespreken en verkennen van de specificiteit van mogelijke relatieproblemen verdiepen we ons ook in het opzetten gesprekken met het koppel gericht op het delen ervaringen en helen van kwetsuren.

D O C E N T E N 

Ianthe Van Dorsselaer is klinisch pedagoge (KUL) en systeemtherapeute (IPRR). Ze werkt al meer dan 10 jaar bij Kind en Gezin, momenteel als psychopedagoog in Mechelen waar ze dagdagelijks in contact komt met gezinnen met jonge kinderen in zeer uiteenlopende contexten. Daarnaast heeft ze een privé praktijk in Hofstade (Zemst) waar ze zich specifiek richt op ouders met emotionele moeilijkheden tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren van hun kind.


Katrien Lagrou is klinisch psychologe en relatie- en familietherapeute. Ze specialiseerde zich in de Emotionally Focused Couples Therapy, een krachtig en succesvol therapiemodel dat gebaseerd is op de hechtingstheorie en zegt dat we als mensen beter functioneren in verbinding met iemand die emotioneel nabij is. Katrien werkt voor UPCKULeuven (MindBodyUnit en Context) en in haar thuispraktijk HuisvoorRelatietherapie. Voor EFT-België begeleid ze oa Houd Me Vast trainingen voor koppels en geeft ze opleiding en supervisie aan therapeuten.

D A T U M 

3/3/2023 - 6/3/2023 - 7/3/2023 februari 2022.


L O C A T I E

De opleiding gaat door in ruimte 'Smaragd' van Draag-Kracht, Kontichsesteenweg 44, 2630 Aartselaar.

 

K O S T P R I J S

480 Euro (excl. BTW) waarvan u zelf 336 Euro (excl. BTW) betaalt met de KMO-portefeuille.